Debata Inovace a budoucnost práce

20.05.2015 20:30

21.3.2013 proběhla v Lidovém domě debata Inovace a budoucnost práce.

V debatě jsme spojili tématiku ekologických inovací a budoucnosti práce. Prosazování čistých technologií totiž nezřídka naráží na kritiku, že lidem berou práci, nebo že bez znečišťování se výroba stává nekonkurenceschopnou. 

Složení panelu nám nabídlo různé úhly pohledu od problematiky práce jako takové, až po příklad ručně vyráběných elektromobilů. Inovace mění charakter práce, mohou vést proti znečištění, šetřit energie, suroviny i zemědělskou půdu. To samozřejmě není nic špatného. Energeticky a surovinově šetrná výroba a ekologické požadavky naopak přinášejí vývojovou dynamiku, v mnoha ohledech také lepší konkurenceschopnost. Kvalitní produkty mohou mít lepší účinnost a ve výsledku předčit levné produkty spojené s neekologickou výrobou. Práce v budoucnu by především neměla být fyzicky náročná a zdravotně riziková, což ekologické technologie na rozdíl od fosilních dinosaurů bezesporu umožňují.

Moderní levicový přístup využívá efektu multiplikace, podpory práce a regulace znečišťování. Liší se tak od neoliberálního přístupu, podle kterého se lze k prosperitě prošetřit, pobídky vedou jen k zadlužování budoucích generací a důležitý je hlavně zisk dosažený za co nejkratší dobu. Je logické, že odlišné filosofie následně vedou k odlišným typům inovací a pracovních příležitostí.

V panelu vystoupili sociolog Martin Potůček, poslanec Jiří Krátký, Jaromír Marušinec z Asociace elektromobilového průmyslu a Václav Suchý z Technologického centra AV ČR.

 

Pozvánka -zde-. Foto -zde-.